La inceput de an am intrat in forta in lucru cu un gard interesant: gard din gabioane de piatra cu panouri din tabla metalica. – Poze mai jos.

Ce sunt gabioanele din piatra?

Gabioanele sunt plase de sarma legate sub forma de cosuri si umplute cu piatra – normala sau decorativa, dupa gust si buget. Nu sunt o mare noutate, pentru ca de fapt gabioanele au fost folosite de multa vreme  in lucrari militare sau civile precum intarirea malurilor raurilor. Gabioanele sunt o alternativa buna la gardurile traditionale din ciment sau la gardurile zidite, pentru ca sunt solide si prietenoase cu mediul. Cimentul, precum stim cu totii, este un material energofag (care se fabrica cu mare consum de energie), iar piatra naturala este frumoasa, eleganta si rezistenta de la sine. Gabioanele pot fi pur si simplu cumparate gata confectionate de la un furnizor si plasate in locurile dorite, in jurul casei, gradinii, ca material de sustinere sau schimbare a reliefului din curte, etc. La final gabioanele pot fi chiar plantate cu flori de stanca sau alte tipuri de plante si arata excelent, o gradina suplimentara, suspendata precum cea a Semiramidei.

Aici puteti vedea mai multe imagini cu lucrarile noastre, inclusiv cea cu gabioane.

Raspundem prompt!

Dati-ne un telefon!

clic pe buton

Gard metalic cu gabioane

Care sunt avantajele unui gard din gabioane?

Rezistenta gardurilor din gabioane este foarte buna, chiar si intr-o zona seismica. Gardurile de ciment sau zidarie pot crapa, se pot prabusi (am vazut in Moldova cativa km de gard prabusit in urma unor ploi prelungite), dar gabioanele doar se reaseaza, se deformeaza, se muleaza pe teren, dar au sanse mult mai mari sa reziste si sa stea in picioare. Plasa sudata folosita este de asemenea foarte rezistenta si este un material relativ ieftin, ca si umplutura de altfel. Ca umplutura pot fi folosite materiale dintre cele mai diverse: de la piatra de rau, calcar, piatra sparta diversa, pana la materiale de constructie reciclate de tipul caramida, gresie si chiar lemn.

Alte avantaje ar putea fi rolul gardurilor de gabioane in absorbirea zgomotelor de fond (datorate, sa zicem, circulatiei intense). Exista zone in care gabioanele sunt folosite in special pentru aceste proprietati fonoabsorbante, cu ziduri masive si inalte. Evident, pot avea un rol si in retinerea prafului, mai ales daca sunt si plantate cu verdeata, au rol impotriva vantului puternic, pot crea adevarate oaze de liniste si protectie in curte.

Sunt extraordinar de usor de intretinut: nu au nevoie de vopsire, zidire, etc.

Acestea ar fi avantajele. Probabil sunt si altele (nu in ultimul rand, pot fi facute chiar de proprietar, sunt resurse destule pe internet cu instructiuni).

Este clar: costurile pot fi suficient de mici incat sa merite dezavantajele. Acestea ar fi in special legate de costurile de transport – umplutura poate fi destul de grea, iar transportul gabioanelor poate reprezenta un cost semnificativ. Dar, odata ce treceti de hopul acesta, gabioanele sunt o solutie care permite multe grade de libertate in ceea ce priveste amenajarea si rolul lor pe teren.

Pentru inspiratie priviti imaginile: