Cum se instaleaza stalpii pentru portile metalice

In acest articol vom oferi informatii despre montare stalpi pentru instalarea unei porti metalice (montare stalpi gard se face asemanator, principiile sunt aceleasi). Pornim de la ideea ca veti monta stalpi metalici, sau stalpi de lemn, sau stalpi cu umplutura de beton.

Stalpii pentru portile automate simple (cu deschidere pe o singura parte) trebuie sa fie de 4 ori mai puternici decat stalpii pentru porti duble, deoarece greutatea portii se exercita pe un singur stalp.

Stalpii pentru portile culisante pot fi mai usori decat la portile batante, pentru ca nu sustin intreaga greutate a portii, ci doar o impiedica sa se incline intr-o parte.

Materiale de folosit pentru stalpii de poarta automata

Pentru majoritatea portilor de 6m lungime x 1.8m inaltime stalpii pot sa fie din:

  • teava patrata zincata de cel putin 70mm
  • lemn esenta tare tratat de 100 x 75mm
  • structura de caramida cu miez de beton de 300mm sau stalpi de beton armat .

Pentru porti mai mari de 12m lungime x 2m inaltime este nevoie de stalpi din:

  • teava patrata zincata de cel putin 100mm
  • lemn esenta tare tratat de 150mm,
  • recomandat: structura de caramida cu miez de beton de 400mm sau stalpi de beton armat.

Montarea stalpilor din otel sau lemn

Instalare stalpi metalici gardDaca solul este tare, este nevoie sa sapati o groapa cu 100mm mai larga decat stalpul, in care turnati o mica cantitate de beton  amestecat cu mai putina apa decat normal, apoi amplasati stalpul, turnati inca o cantitate de beton identic (amestecat cu ceva mai putin apa decat normal). Se preseaza bine betonul in jurul stalpului, verificand verticalitatea stalpului cu nivela sau firul de plumb.

Instalare stalpi de poarta metalica automata

Nu va fi nevoie de proptele pentru stalpi pana la uscarea betonului, pentru ca acesta il va tine in pozitie pana la uscare si nu se va contracta prea tare intre timp. Trebuie doar sa aveti grija sa nu se sprijine nimeni de stalp cateva ore, pana cand betonul este suficient de tare.  De asemenea, foarte important, trebuie sa asteptati 1-2 saptamani inainte de a instala portile pe stalpi, pentru ca betonul sa fie foarte bine intarit.

Daca pamantul este moale, nisipos sau ud, stalpul trebuie sa fie ingropat mai in adancime, preferabil in pamantul mai tare si mai uscat de dedesubt. Daca pamantul este umed, moale sau nisipos chiar si la 1 m adancime, atunci sapati groapa mai larga la baza si adaugati o cantitate mai mare de beton. De asemenea, la suprafata trebuie sa se creeze o arie betonata mai mare – care poate fi o alee de acces betonata.  Nu puneti pietris in jurul gropii, pentru ca acesta nu creeaza o suprafata ferma si poate crea probleme de stabilitate a portii.

Ingroparea stalpilor pentru poarta metalica automata in pamant moale

Construirea stalpilor de caramida sau beton

Stalpii de caramida sau beton trebuie sa aiba un miez de beton armat central, care sa se intinda de la baza gropii pana in varf.

Stalpi de caramida si beton pentru portile metalice automate

Finisarea stalpilor de poarta

stalpi poarta metalica

Stalpii de otel zincat pot fi vopsiti prin pulverizare in camp electrostatic inainte de instalare, cu aceeasi vopsea ca si poarta, sau pot fi vopsiti dupa instalare. Este indicat sa fie dati cu o baza de vopsire inainte (grund), pentru ca vopseaua sa adere mai bine.

Stalpii de caramida sau beton trebuie tencuiti inainte de masurarea in vederea construirii portii, pentru ca prin tencuire se mai adauga 10 – 15mm la grosimea stalpului, ceea ce va afecta masuratoarea, in spaecial pentru portile batante (portile culisante vor fi mai putin afectate).